Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 2 Μαΐου 2019

ΠΕΝΤΕ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΟΚΡΥΠΤΟΥΝ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΚΟΠΩΣΗ


Η κόπωση χαρακτηρίζεται από σημαντική πτώση των επιπέδων ενέργειας του σώματος. Όταν η κόπωση αφορά διάχυτα όλα τα οργανικά συστήματα του οργανισμού πρόκειται γενικευμένη κόπωση, όταν αφορά κυρίως ένα οργανικό σύστημα πρόκειται για εστιακή κόπωση. Έτσι για παράδειγμα διακρίνουμε την κόπωση του εγκεφάλου, την κόπωση του ανοσοποιητικού συστήματος, της καρδιάς, του γεννητικού συστήματος κ.λπ.
Στο παρόν άρθρο θα εξετάσουμε σημεία που υποκρύπτουν καρδιακή κόπωση.
Η καρδιά δίνει  στο αίμα την κατάλληλη ώθηση για να κυκλοφορήσει με ορμή στις αρτηρίες και να αρδεύσει το σύνολο των κυττάρων. Όλα τα κύτταρα του σώματος για να επιτελέσουν απρόσκοπτα τις ζωτικές του λειτουργίες χρειάζονται οξυγόνο θρεπτικά συστατικά και ουσίες τα οποία αντλούν από μια πλούσια αιματική κυκλοφορία. Το διοξείδιο του άνθρακα και τα τοξικά προϊόντα του μεταβολισμού που παράγονται από τις μεταβολικές αντιδράσεις των κυττάρων για να αποβληθούν απρόσκοπτα μέσω των πνευμόνων και του νεφρικού ηθμού χρειάζονται μια ζωτική καρδιακή αντλία για να μεταφερθούν. Έτσι λοιπόν η ζωτικότητα της καρδιακής αντλίας που εργάζεται ακούραστα όλο το 24ωρο, έχει κεντρικό ρόλο για την επιβίωση των κυττάρων του σώματος. Το κάπνισμα, το stress, η κακή διατροφή, οι καταχρήσεις, κληρονομικοί παράγοντες, χρόνια νοσήματα, περιβαλλοντικοί ρύποι, καρκινογόνα, ιοί και μικρόβια που ξεφεύγουν από την ανοσολογική επαγρύπνηση του σώματος και επιτίθενται στο μυοκάρδιο, η οργανική καρδιοπάθεια είναι παράγοντες που προκαλούν καρδιακή κόπωση. Παρά το γεγονός ότι η καρδιά είναι από τα όργανα του σώματος που συχνά υποφέρουν σιωπηλά, ακόμη και σε περιπτώσεις εγκατεστημένης καρδιοπάθειας, πέντε σημάδια που μπορεί να υποκρύπτουν καρδιακή κόπωση σε υγιή κατά τα λοιπά άτομα είναι:
1.     Οι πόνοι που εντοπίζονται στο στέρνο.
Είναι το κλασικό σημείο, που υποδεικνύει καρδιακή κόπωση από κακή αιμάτωση.  Ο πόνος μπορεί να είναι έντονος, μπορεί ωστόσο να έχει τον χαρακτήρα σφιξίματος ή πλακώματος και διαρκεί πάνω από δίλεπτο.  Όταν διακοπεί η αιμάτωση του μυοκαρδίου λόγω εμφράγματος, ο πόνος διαρκεί πάνω από είκοσι λεπτά αν και προοδευτικά ενδέχεται να υποχωρήσει.
2.     O ξαφνικός πόνος ή ενόχληση στην περιοχή του στομάχου
Παρά το γεγονός ότι η οπισθοστερνική εντόπιση είναι η κύρια θέση εντόπισης του πόνου που προέρχεται από την κούραση της καρδιάς λόγω κακής αιμάτωσής της, το στομάχι σε αρκετούς ασθενείς μπορεί να αποτελέσει σημείο εντόπισης του καρδιακού ενοχλήματος λόγω της στενής γειτνίασης που έχει με το μυοκάρδιο. Αρκετές φορές δεν πρόκειται για αληθή πόνο αλλά για καρδιακή καούρα ή δυσπεψία. Η ναυτία είναι συχνή στις περιπτώσεις αυτές.
3.     Ο ξαφνικός πόνος που εμφανίζεται ανεξήγητα σε οποιαδήποτε σημείο του σώματος που ευρίσκεται πάνω από το διάφραγμα.
Παρά το γεγονός ότι το στέρνο και το στομάχι είναι κύρια σημεία εντόπισης του καρδιακού πόνου λόγω κακής αιμάτωσης του μυοκαρδίου και κόπωσής του ο ανεξήγητος πόνος που εμφανίζεται ξαφνικά στα χέρια, στην πλάτη, στην γνάθο, χωρίς σαφές εκλυτικό αίτιο (π.χ. χειρωνακτική εργασία) πρέπει να βάλει τον πάσχοντα σε επιφυλακή. Ο πόνος στις περιπτώσεις αυτές εξαφανίζεται το ίδιο απότομα όπως εμφανίζεται αν και εάν πρόκειται για έμφραγμα μυοκαρδίου συνήθως επιμένει.
4.     Η εφίδρωση
Μετά από επίπονη άσκηση στο γυμναστήριο ή κατά την διάρκεια των ζεστών ημερών ή εάν είστε γυναίκα σε κλιμακτήριο είναι φυσικό να νοιώθετε εφίδρωση. Εάν ωστόσο αρχίσετε ξαφνικά να υποφέρετε από ανεξήγητες κρίσεις κρύου ιδρώτα μπορεί η καρδιά σας να ζορίζεται λόγω άγχους στεφανιαίας ανεπάρκειας ή βαλβιδικής νόσου.
5.      Ενοχλήματα που εκλύονται μόνο κατά τη σωματική άσκηση ή το stress
Κατά την διάρκεια της άσκησης ή του stress η καρδιά ευρίσκεται σε αυξημένη δραστηριοποίηση. Εάν λοιπόν ενώ ανεβαίνετε ανηφόρα αρχίζετε να παρουσιάζετε πόνο στο στήθος ή κρίση εφίδρωσης ή πόνο στο στομάχι ή δυσχέρεια αναπνοής ή ζάλη ή αίσθημα ασυνήθιστων παλμών που θεαματικά εξαφανίζονται όταν σταματήσετε να περπατάτε, η καρδιά σας μπορεί να πάσχει από κόπωση.
Dr Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά

24ωρη γραμματεία για ραντεβού: 2106252770

O ηλεκτρονικός τόπος, οι ιστοσελίδες και τα κανάλια του ιατρείου εκτίθενται παραπλεύρως.