Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 2 Ιουλίου 2019

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΒΟΗΘΟΥΝ ΝΑ ΖΗΣΕΤΕ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ; ΜΕΡΙΜΝΑΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΛΗ ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΣΑΣ ΑΠΟΘΗΚΩΝ; ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΣΚΟΡ ΣΑΣ


Η υγιής μακροζωία αποτελούσε ανέκαθεν το όνειρο του ανθρώπου και βασικός στόχος της Ιατρικής Επιστήμης. Σήμερα ο στόχος αυτός είναι πιο εφικτός από ποτέ. Τα αγαθά ωστόσο κόποις κτώνται και η επίτευξη της νεαρής βιολογικής ηλικίας απαιτεί στενή συνεργασία του ανθρώπου με σωστό οικογενειακό παθολόγο και την διάθεση του ενδιαφερόμενου να πραγματοποιήσει τις απαιτούμενες  αλλαγές στην καθημερινότητα που εφοδιάζουν τον οργανισμό του με υψηλό επίπεδο ενεργειακής εφεδρείας. Ανάλογα με τα ευρήματα της σωστής ιατρικής εξέτασης  και για την άριστη λειτουργία του οργανισμού, συγκροτούνται εξατομικευμένα διατροφικά προγράμματα και συστήνονται ειδικοί ασφαλείς συνδυασμοί βοτάνων, αποτελεσματικά λειτουργικά τρόφιμα ή φάρμακα μετά από τον πρώιμο εντοπισμό νοσημάτων και νοσηρών προδιαθέσεων.
Εάν είστε υγιής έφηβος ή ενήλικος, χωρίς ιδιαίτερες κληρονομικές νοσηρές προδιαθέσεις, διερευνήστε εάν σας αντιπροσωπεύουν οι  βασικές αρχές που προάγουν την υγιή μακροζωία και εκτίθενται παρακάτω, αξιολογώντας ταυτόχρονα το σκορ σας.  
Σημειώστε  ναι ή όχι:
1.Δεν αμελώ την ετήσια προληπτική παθολογική μου εξέταση από σταθερό έμπειρο ιατρό με ενδελεχή γνώση και ολιστική αντιμετώπιση του σώματος, ακολουθώ τις οδηγίες του και κάνω τους εργαστηριακούς ελέγχους που συστήνει.
2. Έχω σταθερό ωράριο ύπνου, 7-8 ώρες σε καθημερινή βάση. Πάω για ύπνο πριν τις 24.00.
3. Χρησιμοποιώ extra παρθένο ελαιόλαδο ως βασική πηγή λιπαρών ουσιών κατά το μαγείρεμα.
4. Τρώω ξηρούς καρπούς σε ποσότητα ίση ή μεγαλύτερη από τρεις χούφτες την εβδομάδα.
 5. Τρώω τρία ή περισσότερα φρέσκα φρούτα ημερησίως.
6. Τρώω δύο φλυτζάνια τσαγιού ωμά φυλλώδη λαχανικά ή ένα φλυτζάνι μαγειρεμένα τουλάχιστον σε ημερήσια βάση.
7. Tρώω μία δύο φορές την εβδομάδα ψάρι αλλά αποφεύγω σκουμπρί ξιφία και  μεγάλα λιπαρά ψάρια με υψηλό μέσο όρο ζωής.
8. Tρώω τρία φλυτζάνια ή παραπάνω μαγειρεμένα όσπρια την εβδομάδα.
9. Τρώω δημητριακά ολικής άλεσης σε καθημερινή βάση.
10. Τρώω μαγειρεμένο κόκκινο κρέας σε ποσότητα κάτω από 500 gr την εβδομάδα που ισοδυναμεί με 750 γραμμάρια ωμού κρέατος. Παρομοίως πράττω και για το κοτόπουλο (εάν δεν τρώτε κόκκινο κρέας διπλασιάζετε τη μέγιστη επιτρεπόμενη ποσότητα για το κοτόπουλο).
11. Tρώω  γιαούρτι σχεδόν σε καθημερινή βάση.
12. Πίνω αλκοόλ,  έως 1 ποτό ημερησίως εάν είμαι γυναίκα και έως 2 ποτά ημερησίως εάν είμαι άντρας. Mία μερίδα ποτού είναι 355 ml μπύρας με συνήθη περιεκτικότητα σε αλκοόλ 5%, 148 ml κρασιού συνήθους περιεκτικότητας σε αλκοόλ 12% και 44ml ποτού με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 40%. 
13. Δεν καταναλώνω  τυποποιημένα αναψυκτικά και fast food.
14. Τρώω πρωινό. Φροντίζω το βράδυ να τρώω «ελαφρά».
15. Ο δείκτης μάζας σώματός μου (ΒΜΙ) που αποτελεί το πηλίκο του βάρους διά του τετραγώνου του ύψους μου είναι 18,5 έως 24,9.
16. Ασκούμαι σε οργανωμένο γυμναστήριο 3,5 έως 7 ώρες την εβδομάδα ή κάνω μη οργανωμένη άσκηση (π.χ. περπάτημα) με μέτριο ή έντονο ρυθμό επί 3,5 έως 7 ώρες την εβδομάδα.
17. Χρησιμοποιώ παραδοσιακά δόκιμα αφεψήματα βοτάνων σε ποσότητα δύο –τρεις μερίδες ανά εβδομάδα.
18. Προτιμώ τη μαύρη από την κοινή ζάχαρη αλλά δεν τρώω πάνω από δύο κοφτές κουταλιές ζάχαρη ημερησίως.
19. Φροντίζω ώστε τα προϊόντα που χρησιμοποιώ να είναι υψηλής ποιότητας, να έχουν καλλιεργηθεί χωρίς φυτοφάρμακα και να μην έχουν χημικά πρόσθετα.
20.  Δεν κάνω χρήση καπνού ή απαγορευμένων ουσιών.
Απαντήσεις
Α. 20 Ναι: Άριστα
Β. 19 Ναι: Λίαν καλώς εφόσον οι αρνητικές σας απαντήσεις δεν αφορούν τις ερωτήσεις 1, 12 και 20 και το ΒΜΙ σας δεν είναι άνω του 28 και κάτω του 18,5.
Γ. 17-18 Ναι: Καλώς εφόσον οι αρνητικές σας απαντήσεις δεν αφορούν τις ερωτήσεις 1, 12 και 20 και το ΒΜΙ σας δεν είναι άνω του 28 και κάτω του 18,5. Το ερωτηματολόγιο αφορά μόνο βασικά μέτρα και απολύτως υγιείς ενηλίκους-εφήβους.
Dr Αναστασία Μοσχοβάκη

Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά

24ωρη γραμματεία για ραντεβού: 2106252770

O ηλεκτρονικός τόπος, οι ιστοσελίδες και τα κανάλια του ιατρείου εκτίθενται παραπλεύρως.