Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

Η ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΚΟΠΩΣΗΣ

Η φοιτητική ζωή είναι κλασσικά η πρώτη περίοδος απομάκρυνσης από την οικογενειακή εστία με όλα τα επακόλουθα για το νέο άνθρωπο που αρχίζει την ενήλικη ζωή του. Φοιτητική ζωή σημαίνει για πολλούς νέους ελευθερία, απομάκρυνση από την γονική καταπίεση, αλλά και απομάκρυνση από την γονική καθοδήγηση και την γονική μέριμνα.
Ο νέος άνθρωπος πρέπει για πρώτη φορά να μεριμνήσει μόνος του για το φαγητό, την καθαριότητά του, τη σεξουαλική του υγεία, τον ύπνο του. Στα πρώτα αυτά βήματα της ενήλικης ζωής που περικλείουν ελευθερία αλλά και ανάληψη βασικών καθημερινών ευθυνών, ο νέος άνθρωπος συχνά προβαίνει από απειρία σε λάθη που ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο το υψηλό επίπεδο ευεξίας που η ακμή της νιότης προσφέρει σε αυτόν απλόχερα.
Ορισμένοι απλοί κανόνες θα βοηθήσουν εσάς τους φοιτητές να μεγιστοποιήσετε το επίπεδο της ενεργειακής σας εφεδρείας ώστε και να ανταποκριθείτε στις υψηλές απαιτήσεις της επαγγελματικής σας επιμόρφωσης και να αποφύγετε δυσάρεστα σύνδρομα χρόνιας κόπωσης.
1.     Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή έχει ως βάση τα μη επεξεργασμένα φυτικά προϊόντα της Μεσογείου, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα πλήρη δημητριακά, το ψωμί ολικής άλεσης, το extra παρθένο ελαιόλαδο. Χαρακτηρίζεται από μέτρια κατανάλωση ζωικών προϊόντων (αυγά–γαλακτοκομικά), μέτρια κατανάλωση ψαριών και πουλερικών, ελάχιστη κατανάλωση κόκκινου κρέατος.  Επιστημονικές μελέτες αναδεικνύουν την ανωτερότητα της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής συγκρινόμενης με άλλα διατροφικά πρότυπα όσον αφορά την διατήρηση και την ενίσχυση της νεανικής ευεξίας και της σωματικής απόδοσης.

2.     Η φοίτηση απαιτεί διάβασμα και περικλείει περιόδους επίπονης εργασίας. Δώστε στον εγκέφαλο υψηλής ποιότητας γλυκόζη, πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες, σάκχαρα που είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του. Να τρώτε δύο φλιτζάνια καλά πλυμένα ωμά λαχανικά ημερησίως και δύο φρούτα εποχής οπωσδήποτε. Εάν δεν έχετε χρόνο μπορείτε να προτιμήσετε τις έτοιμες φρέσκες συσκευασμένες προπλυμένες σαλάτες.  Η στέρηση των πρωτεϊνών επηρεάζει δυσμενώς πρακτικά όλα τα συστήματα του ανθρώπινου σώματος και ιδιαίτερα το ανοσοποιητικό σύστημα, το κυκλοφορικό σύστημα, το νευρικό σύστημα, το γαστρεντερικό σύστημα. Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας είναι το κρέας, το ψάρι, τα τυριά, το γάλα, το γιαούρτι. Σε εβδομαδιαία βάση προτιμήστε το ψάρι από τα πουλερικά και τα πουλερικά από το κόκκινο κρέας χωρίς να κάνετε κατάχρηση στην κατανάλωση κρέατος ψαριών. Μην αμελείτε να τρώτε καθημερινά  ένα δύο κεσεδάκια γιαούρτι. Τα υψηλής ποιότητας μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα είναι σημαντικά για τη σωστή εγκεφαλική και ορμονική σας λειτουργία. Συνηθίστε να τρώτε καθημερινά εφόσον δεν έχετε αντίστοιχες δυσανεξίες μία φέτα ψωμί ολικής άλεσης με μερικές ελιές χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι και μια χούφτα ανάλατους ξηρούς καρπούς, Χρησιμοποιήστε extra παρθένο ελαιόλαδο για το φαγητό και τις σαλάτες σας.
3.     Αποφύγετε την εύκολη λύση του fast food. Τα συντηρητικά οι πρόσθετες ουσίες τα κακής ποιότητας έλαια και τα trans λιπαρά κινδυνεύουν να προκαλέσουν κόπωση στα ακμαία οργανικά σας συστήματα. Σήμερα υπάρχουν γρήγορες λύσεις  για ταχεία παρασκευή φαγητού με αγνά υλικά στον χώρο σας ώστε να εφοδιάζετε τον οργανισμό σας με τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων (π.χ. μακαρόνια οσπρίων για τους ανθρώπους που δεν έχουν χρόνο για να μαγειρέψουν παραδοσιακά τα όσπρια).
4.     Αποφύγετε τα υπερθερμιδικά γεύματα και συνηθίστε να τρώτε οπωσδήποτε τρία γεύματα την ημέρα. Μην αμελείτε το πρωινό γεύμα.  Το νερό έχει πολύ σημαντικό ρόλο στην ομαλή λειτουργία των ζωτικών οργάνων. Πρέπει να μεριμνάτε για την επαρκή σας ενυδάτωση. Αποφύγετε τα βαριά νυχτερινά γεύματα.
5.     Η κατάχρηση αλκοόλ αποτελεί μία από τις πιο συχνές αιτίες προβλημάτων υγείας κατά την φοιτητική ζωή. Μην πίνετε πάνω από δύο ποτά την ημέρα εάν είστε άνδρας και ένα ποτό την ημέρα εάν είστε γυναίκα. Mία μερίδα ποτού είναι 355 ml μπύρας με συνήθη περιεκτικότητα σε αλκοόλ 5%, 148 ml κρασιού συνήθους περιεκτικότητας σε αλκοόλ 12% και 44ml ποτού με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 40%. Εάν πάσχετε από χρόνιο πρόβλημα υγείας ή λαμβάνετε χρόνια φάρμακα καλό είναι να επικοινωνήσετε με τον θεράποντα ιατρό σας για τον καθορισμό των δικών σας ορίων ασφαλείας. Μην πιείτε καθόλου αλκοόλ εάν πρόκειται να οδηγήσετε και μην επιβαίνετε σε οχήματα οδηγών που έχουν καταναλώσει αλκοόλ.
6.     Πείτε όχι στο κάπνισμα. Ο  καπνός περιέχει νικοτίνη, καρκινογόνες ουσίες και τοξίνες. Με την καύση οι βλαπτικές ουσίες πολλαπλασιάζονται λόγω της εξαέρωσης, της πυρόλυσης της πυροσύνθεσης του καπνού και των άλλων χημικών προσθέτων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των διαφόρων ειδών τσιγάρου. Μέσω του αίματος οι τοξικές ουσίες μεταφέρονται σε όλο το σώμα. Το κάπνισμα μειώνει έτσι τις ενεργειακές εφεδρείες όλων των κυττάρων σας κινδυνεύοντας να σας προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα στυτική δυσλειτουργία ανικανότητα.
7.     Πείτε όχι στην χρήση μαριχουάνας ή συναφών ουσιών. Σε χώρες όπου η χρήση των ουσιών αυτών έχει αποποινικοποιηθεί μελέτες αναδεικνύουν ισχυρή τοξική δράση σε ποικιλία οργάνων.
8.     Μην αμελείτε τη συστηματική άσκηση. Αποφύγετε την καθιστική ζωή επιλέγοντας να περπατάτε μεταβαίνοντας από τη σχολή στο σπίτι σας και από το σπίτι στην σχολή σας.
9.     Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα παρουσιάζουν έξαρση στους φοιτητές. Μην αμελείτε ποτέ τη σωστή χρήση προφυλακτικού κατά τη σεξουαλική σας δραστηριότητα
Dr Αναστασία Μοσχοβάκη
Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά
Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου είναιhttp://iatreioamoschovaki.gr
Τα συνδεόμενα κανάλια του ιατρείου είναιhttps://www.youtube.com/channel/UC1ZaRAktAaoCEFITCcjhDZQ καιhttps://www.youtube.com/channel/UCraKRIyTq0qW8eMtKnmr3hw
Οι συνδεόμενες ιστοσελίδες πρόληψης:

http://amoschovakineaprolipsi.blogspot.gr/ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΒΟΝΝΗ ΠΑΡΙΣΙ
ΠΕΚΙΝΟ ΤΟΚΙΟ: ΝΕΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΑ

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

http://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ



http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.comΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

· Facebook

· Twitter
http://twitter.com/amoschovaki (bilingual tweets)

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.comΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://herbsiatreioamoschovaki.blogspot.gr/ ΒΟΤΑΝΑ ΜΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ


http://votanikienallaktikiatriki.blogspot.gr/ΒΟΤΑΝΙΚΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ